LunchBox, Przystawki

Pieczarki faszerowane cukinią

Dzisiaj na widelec trafia bardzo smaczna, bezmięsna przekąska. Polecamy 🙂

Składniki: (na 10 sztuk)

  • 10 dużych pieczarek
  • pół cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 50 g żółtego sera
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, delikatnie oderwać trzonek i części przylegające. Oderwane części grzybów pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczkę także należy posiekać. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, cukinię, papryczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Całość chwilę przesmażyć i dodać przecier. Farsz dusić kilka minut. Pieczarki wypełnić przygotowanym nadzieniem i posypać startym serem. Naczynie żaroodporne/blachę posmarować oliwą i ułożyć pieczarki. Grillować, bądź zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 15 min. Przekąski podawać posypane szczypiorkiem.

 

 

 

 

 

Reklamy

4 thoughts on “Pieczarki faszerowane cukinią”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s