Poniżej prezentujemy przepis na delikatne, pyszne i żółte naleśniki w dwóch odsłonach. Najlepiej smakują kiedy są ciepłe, serwujemy je od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ok. pół szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- ulubiona konfitura
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier brązowy
- sezam
Sposób przygotowania:
Do miski dodać jajko i chwilę miksować. Dodać resztę składników i miksować do momentu połączenia składników, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące. Na mocno rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju wlewać łyżką wazową porcję ciasta.
Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Natomiast jeśli wyszło zbyt gęste wlać trochę wody lub mleka.
Farsz: Twaróg dokładnie wymieszać z jogurtem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Część naleśników posmarować przygotowanym farszem z sera i posypać brązowy cukrem. Pozostałe naleśniki posmarować i posypać sezamem uprażonym na suchej patelni.
Pierwszy raz u Was jestem i taki hit! Moje ukochane naleśniki. Niestety mi osobiście słabo one wychodzą, ale może z Waszego przepisu będzie mi szło lepiej!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Anno, wobec tego zachęcamy do wypróbowania przepisu 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam naleśniki 🙂 Najlepsze są z dżemem lub nutellą 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam naleśniki! Z reguły to moja mama je robi ale skoro mam już ten przepis to ją zaskoczę i to ja jej zrobię 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kamilo świetny pomysł, mama zapewne ucieszy się z niespodzianki 🙂
PolubieniePolubienie