Dania główne, Desery, LunchBox, Przystawki, Śniadania

Naleśniki na słodko z serem/konfiturą

Poniżej prezentujemy przepis na delikatne, pyszne i żółte naleśniki w dwóch odsłonach. Najlepiej smakują kiedy są ciepłe, serwujemy je od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ok. pół szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • ulubiona konfitura
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier brązowy
  • sezam

Sposób przygotowania:

Do miski dodać jajko i chwilę miksować. Dodać resztę składników i miksować do momentu połączenia składników, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące. Na mocno rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju wlewać łyżką wazową porcję ciasta.

Wskazówka: Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Natomiast jeśli wyszło zbyt gęste wlać trochę wody lub mleka.

Farsz: Twaróg dokładnie wymieszać z jogurtem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

Część naleśników posmarować przygotowanym farszem z sera i posypać brązowy cukrem. Pozostałe naleśniki posmarować i posypać sezamem uprażonym na suchej patelni.

5 myśli w temacie “Naleśniki na słodko z serem/konfiturą”

Dodaj odpowiedź do Kamila z Przejaw Kultury Anuluj pisanie odpowiedzi