Desery

Tarta w piegi :)

Krucha tarta z owocowym dżemem oraz pysznym budyniowym kremem to wspaniałe połączenie. Przekonajcie się sami! Można ją przyrządzić ze składników, które znajdą się w każdej kuchni 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego
  • budyń czekoladowy
  • 375 ml mleka 3,2%
  • kostka margaryny (lub masła)
  • ok. 5 łyżek cukru (lub 2-3 łyżki jeśli budyń zawiera cukier)
  • kolorowe drażetki
  • 30 g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, kakao, cukru pudru, żółtek, masła i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim blachę do tarty (blacha powinna być posmarowana odrobiną tłuszczu). Pieczemy ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i w dalszym ciągu ucieramy do powstania jednolitego kremu.

Wystudzona tartę smarujemy dżemem, następnie wykładamy krem budyniowy, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy kolorowymi drażetkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s